Kultur i fabrikk

Kulturhuset i Sortland sentrum ble bygget over restene etter den gamle fabrikken til Vesteraalens fiskeboller. Kulturfabrikken er blitt regionens hovedbygg for kultur i nesten alle former.

kul-fab

Kulturfabrikken i Sortland sentrum er blitt et flott bygg, som samler mange tilbud under samme tak. Kino, bibliotek og storsal er noe av dette.

Hvor mye Kulturfabrikken på Sortland egentlig kostet å realisere er det neppe noen som vet eksakt. Prislappen er i alle fall over 300 millioner kroner, om man tar med kostnadene som påløp utenfor huset også. Likevel  har det vært få kritiske røster til denne pengebruken.

Biblioteket og kafeen er hovedtilbudet man til daglig finne i Kulturfabrikken, med lang åpningstid. Kino og storsal for musikk og teater finner man også. Musikkskolen holder til i 2.etasje, sammen med den kommunale kulturadministrasjonen.

Det finnes imidlertid flere kulturhus i Vesterålen, og den argeste konkurrenten er nok Hurtigrutens Hus på Stokmarknes. Her har man også en flott storsal for kino og konserter, men det er ikke bibliotek og andre tilbud i samme bygg.

Bø har bygget sitt eget kulturhus nærmest på dugnad, sammen med Bøhallen på Steine. Her har man samlet idrett og kultur i bygda til et felles treffpunkt, som ofte trekker gjester langvegs fra når det er spesielle arrangement.

Øksnes jobber med konkrete planer for et nytt kulturbygg, mens det ellers i Vesterålen er en rekke bygdehus som også brukes til revyer og andre kulturelle tilstelninger.

På denne bakgrunn er det ikke vanskelig å bli underholdt med god kultur i regionen. Både Hurtigrutens Hus og Kulturfabrikken har løpende program som stort sett gir et eller annet tilbud hver eneste dag i året. Her er det bare å velge og vrake, etter smak og behag.