Lillebror i turisme

Fortsatt troner Lofoten på topp som den best besøkte destinasjonen i Nordland. Vesterålen er naboregionen, men blir lillebror i denne sammenheng. Her går ingen i kø til opplevelsene.

vesteralen-sjohus

Sjøhussenteret er et av overnattingstilbudene på Sortland, som også har en småbåthavn. Sortland Hotell og campingplassen er de andre tilbudene for turister.

Av om lag 900.000 kommersielle gjestedøgn registrert i Nordland i juni, juli og august, utgjør besøket i Lofoten nesten 270.000. Det betyr at nesten hvert tredje gjestedøgn på sommeren skjer i Lofoten. Naboene i nord, Vesterålen, ligger ganske langt etter her.

Sommeren i år gav 72.535 overnattinger i Vesterålen. Det gledelige er at det øker mye her, faktisk 9.686 i pluss i forhold til 2015. Tallene gjelder betalt overnatting på hotell, camping, hytter og bobil. Privat overnatting, via f.eks. Airbnb, er ikke med i statistikken.

At Lofoten er i en særstilling vises godt når man ser at Vågan alene har 10 hotell og hadde 88.000 overnattinger i sommer.  I sommer har det vært en debatt om slitasje i naturen av de mange turistene. -Søppel må håndteres og toalettfasiliteter må etableres i større grad. Turstier må gjøres mer slitesterke, slik man er i gang med på Reine. Og når det er tilrettelagt for å bruke enkelte turstier, må vi blir flinkere å kanalisere trafikken dit vi ønsker, sier markedsansvarlig Kristian Nashoug i Destination Lofoten til Lofotposten.

Fordelen for turister som kommer til Vesterålen er at man slipper kø. Her kan man fortsatt gå på en fjelltopp eller en strand, og være ganske alene, om man ønsker. Det er heller vanskelig i Lofoten på sommerstid.

Da Kulturfabrikken på Sortland ble bygget var det også planlagt et nytt hotell. De samme investorene bak dette ville også satse på pakketurer med fly fra England og Tyskland, via Evenes til Vesterålen og Lofoten. Dette viste seg imidlertid raskt å ikke gå sammen økonomisk, og selskapene som skulle drive dette og investere i nytt hotell, ble slått konkurs.