Skulptur jubilerer

Prosjektet «Skulpturlandskap Nordland» ble igangsatt i 1992 og har satt ut 34 utendørs kunstverk. Nå er det tid for 25-årsjubileum og i 2017 kan man feire suksessen.

vesteralen-mannen

Den kanskje mest kjente og fotograferte skulpturen i Nordland stå i Bø kommune i Vesterålen. Kjell Erik Killi Olsen har utformet «Mannen fra havet».

Bø kommune har tatt dette prosjektet et skritt videre og knyttet til et utendørs galleri. «Friluftsgalleri Skulpturlandskap Nordland» er en permanent fotoutstilling som viser alle skulpturene i prosjektet og forteller litt om disse.  Tanken med dette friluftsgalleriet harmoniserer med selve ideen om Skulpturlandskap Nordland: En samling nåtidskunst ute i det fri i det storartede nordlandske landskapet.

Kombinert med en utendørs scene og det nærliggende museet, er området på Vinje i Bø blitt et lite kultursentrum for både innbyggere og turister.  Kjell Erik Killi Olsens skulptur «Mannen fra havet» står også bare noen hundrede meter fra Friluftsgalleriet.  H.M. Dronning Sonja foretok den offisielle åpningen av galleriet den 24. juni 2015.

Mange vil kanskje si at naturen selv i Nordland er storslagen nok og at man ikke trenger et slikt utendørs galleri. Det vil det nok være delte meninger om, da tanken bak her er å få til en flott kombinasjon.

Det har man også klart noen steder, som ved «Dusjkabinettet» ved Lyngvær i Lofoten. Her speiler fjellene seg i glassveggene, i tillegg til flotte omgivelser ellers.

Ikke alt er blitt like vellykket i prosjektet. «Dagene og nettenes hus» på Stokmarknes har vært ille plaget av vind og vær, slik at dette kunstverket er blitt ødelagt flere ganger. Også andre skulpturer har vært for svakt bygget opp, men de fleste er fint restaurert etter skade.

Skulpturlandskap Nordland er en internasjonal kunstsamling i hovedsak utviklet i perioden 1992-98 og med 2 nye skulpturer i 2009 og 2010. Arbeidet tok til under ledelse av Nordland fylkeskommune i samarbeid med de deltagende kommunene. De 35 kunstverkene er plassert i landskapet i 33 kommuner i Nordland, i tillegg til en skulptur i Troms. Bak kunstverkene står det like mange kunstnere fra 18 forskjellige land.

Prosjektet startet i 1992, og første fase ble avsluttet i 1998. Siden kom en skulptur i 2009 og videre en i 2010. 34 kommuner har fått sitt eget kunstverk, plassert ute i det vakre og varierte landskapet. Et kunstgalleri uten vegger og tak – og med en grunnflate på 40.000 kvadratkilometer.