Om Vesterålen

Vesterålen er et øyrike helt nord i Nordland, og grenser i nord mot Troms. Mot sør går grensen litt diffust mot søsterregionen Lofoten. Vesterålen består av 5 kommuner – Andøy, Bø, hadsel, Sortland og Øksnes. Deler av Kvæfjord og Lødingen regnes også med i begrepet Vesterålen.

vesteralen-logo

 

Nettstedet Vesteralen.com skal vise bilder og interessante artikler fra regionen. Både nytt materiale, men også historisk stoff. Nettstedet er helt i starten på sin utviklingen og det er ikke helt klart hvordan innholdet blir i fremtiden.

Vi er selvsagt også på Facebook, der du også kan ta direkte kontakt med oss via meldinger eller legge inn egne bilder til oss. Her viser vi også mange flott bilder fra Vesterålen.

Bak dette nettstedet står firmaet Tablå AS på Sortland, som også driver nettavisen Vesterålnytt. Nettavisen er mer ajour med de siste aktuelle nyhetene, men bloggen «Vesterålen» skal være litt mer tilbakelent og dvele ved gode artikler og god informasjon.

Fra Wikipedia kan vi se at Vesterålen (samisk: Viestterálas) omfatter et landareal på til sammen 2511 km² og består av de fem kommunene Andøy (656 km²), Bø (247 km²), Hadsel (566 km²), Sortland (722 km²) og Øksnes (319 km²). Geografisk omfatter Vesterålen øyene Andøya, Langøya, Hadseløya, den vestlige delen av Hinnøya, den nordlige delen av Austvågøya og flere andre, mindre øyer. I Vesterålen finner vi også den kjente Trollfjorden som ligger i Hadsel kommunes del av Raftsundet.

Vesterålen hadde 30 419 innbyggere (1. januar 2015), fordelt på Andøy (4 993), Bø (2 642), Hadsel (8 112), Sortland (10 129), og Øksnes (4 562). De største tettstedene er Andenes, Sortland, Melbu og Stokmarknes og Myre. Sortland og Stokmarknes har bystatus.

Øyene i Vesterålen er bundet sammen med broforbindelser og har også fergefri forbindelse til fastlandet. Ferga over Hadselfjorden mellom Melbu og Fiskebøl var den naturlige forbindelsen til Lofoten fram til Lofotens fastlandsforbindelse (Lofast) ble åpnet i 2007. Det finnes to flyplasser i Vesterålen; Andøya lufthavn og Stokmarknes lufthavn, Skagen. Hurtigruta anløper Risøyhamn, Sortland og Stokmarknes.

Vesterålen er rik på fortidsminner, og funn viser at man med sikkerhet kan fastslå at det har vært bosetning her helt fra yngre steinalder. Vesterålen har en av Norges tetteste forekomster av lokalaviser. Andøyposten, Vesteraalens Avis, Bladet Vesterålen, Øksnesavisa, Sortlandsavisa og nettavisene VOL og Vesterålnytt er medier som dekker de fem kommunene.